Nieuws en Discussie


Stukje Sportflits 19-09-2017 - maandag 18 september 2017

Beste dorpsgenoten, 

 

Zoals U in de media heeft kunnen vernemen hebben op 1 september jl. zes partijen hun handtekening gezet onder een afsprakenkader om op het ECN-terrein in de duinvallei nabij Petten een open innovatiecampus te realiseren. Het ministerie van EZ heeft toegezegd de initiatiefnemers te ondersteunen bij het vinden van financiering voor de verschillende 

business cases. Deze ontwikkeling is ook van belang voor de productie en ontwikkeling van medische isotopen, waarvoor niet alleen de nieuwe reactor Pallas nodig is, maar ook wordt geïnvesteerd in de innovatieve "Medical Processing and R&D Facility” waar diverse bedrijven graag dichtbij gevestigd willen zijn om nieuwe medicijnen op de markt te kunnen brengen. Op 19 september vindt er weer een Burenoverleg plaats en wordt de Dorpsraad bijgepraat over de laatste stand van zaken m.b.t. de voortgang van het Pallas project. Hopelijk wordt aan het eind van dit jaar duidelijk of het sein go/no go voor de bouw van deze nieuwe reactor gegeven kan worden, omdat de komst ervan een wezenlijk onderdeel lijkt te zijn voor de campusontwikkeling, die het terrein een ander aanzien zou kunnen geven als we er vanuit mogen gaan dat de lappendeken van Oostblokachtig aandoende gebouwen met de komst van deze campus uiteindelijk tot het verleden zal gaan behoren. 

 

Voordat het zover is moet de HFR die eigenlijk in 2015 stilgelegd zou worden echter nog tot minimaal 2024 in de productie van medische isotopen voorzien. Op verzoek van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en NRG heeft het IAEA van 4 tot 11 oktober 2016 een "Integrated Safety Assessment for Research Reactors” (INSARR) missie bij de HFR uitgevoerd. De technische situatie van de HFR en de organisatorische aspecten en de veiligheidscultuur zijn hierbij onderzocht. Het IAEA oftewel het Internationaal Atoomenergie Agentschap is in 1957 opgericht n.a.v. de Atomen voor Vrede-toespraak waarin toenmalig president van de VS Dwight D. Eisenhower pleitte voor een internationaal lichaam om atoomenergie te onderzoeken en te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van het IAEA staat in Wenen en er zijn thans 168 landen lid van deze organisatie. Aan het hoofd staat de Japanse Directeur-generaal Yukiya Amano en er zijn zes plaatsvervangend directeuren-generaal die aan het hoofd van de volgende departementen staan: 1) management; 2) nucleaire wetenschappen en toepassingen; 3) kernenergie; 4) nucleaire veiligheid; 5) technische samenwerking en 6) beveiliging en controle. Het IAEA heeft kantoren in Canada, Genève, New York Tokio en laboratoria in Oostenrijk en Monaco en een onderzoekscentrum in Triëst. 

 

Op 31 januari 2017 heeft minister Schultz van Haegen de Tweede Kamer het IAEA rapport INSARR-missie bij de Hoge Flux Reactor en informatie over lopende onderzoeken bij de onderzoekslocatie in Petten aangeboden. Dit rapport is een vervolg op de INSARR missie uit 2011 waarbij met name is gekeken naar het strategische niveau waarop NRG de veiligheidscultuur heeft geborgd. Als vervolg hierop heeft van 12 tot 21 juni 2017 onderzoek plaatsgevonden naar de totale veiligheidscultuur bij NRG. Aangezien er een datum geprikt gaat worden voor overleg met NRG o.l.v. directeur de heer H.Buurlage kunnen wij misschien meer vernemen over de conclusies van deze laatste inspectie. Naast de inwoners bevinden zich ’s zomers grote aantallen recreanten in het gebied rond de HFR en daarom is het van belang dat een instantie als het IAEA samen met de ANVS zorgdraagt voor naleving van de voorschriften m.b.t. de veiligheidscultuur bij NRG. Dan kunnen de aanwezige verblijfsrecreanten, die wij in Petten ook nog op de korte termijn hopen te mogen verwelkomen en wij als inwoners van ons zo geliefde dorp Petten in elk geval met een gerust hart gaan slapen. 

 

Met hartelijke groet, namens de Dorpsraad Joke Kruit.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam vijftien + zeven = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >