Nieuws en Discussie


Stukje Sportflits 26-09-2017 - zondag 24 september 2017

Beste dorpsgenoten, 

 

Tijdens het Burenoverleg van 19 september jl.bleek dat het project Pallas op schema ligt. Het doel is om de vergunningen in 2020 rond te hebben en het bouwen van de reactor duurt maximaal 4 jaar zodat Pallas in 2024 volgens schema een jaar proef zou kunnen gaan draaien. 

Het bestemmingsplan moet uitgebreid worden in het nucleaire deel en dit geschiedt middels een zgn. postzegelplan. Er is geconstateerd dat er vanuit milieuoogpunt geen belemmeringen zijn om het bestemmingsplan te herzien. De hoogte van de reactor zal 24 meter gaan bedragen en aangezien de reactor dichter bij de weg komt te staan was dit vanaf het begin aanleiding voor de nodige discussie. In eerste instantie werd gedacht aan een afmeting voor de reactor van 40x40x40 meter, maar tijdens de ontwerpfase bleek dat 40x40x60 meter voor de pool reactor met toebehoren benodigd is. Zowel de Dorpsraad als de O(ndernemers) F(ederatie) S(chagen) pleiten ervoor om de reactor zoveel mogelijk in de grond te plaatsen, maar dit stuit op problemen bij het Hoogheemraadschap i.v.m. de stand van het grondwater. Daarom is afgesproken de nieuwe reactor qua kleurstelling zoveel mogelijk op te laten gaan in het landschap. Het Hoogheemraadschap heeft ook het element luchtkoeling in haar zienswijze ingebracht waar in eerste instantie geen sprake van was. Dit houdt in dat er koeltorens op het terrein zullen moeten worden geplaatst. Oorspronkelijk waren er twee varianten voor koeling, tw.: 1) Onttrekken van koelwater uit het N-H Kanaal en lozing op de Noordzee en 2) Onttrekken van koelwater uit de Noordzee en lozing op de Noordzee. In het geval er gekozen zal gaan worden voor luchtkoeling hoeft er ondergronds geen pijpleiding te worden geboord en derhalve niet onderhandeld te worden met de betreffende landeigenaren. 

 

Er zijn nog steeds bouwers uit drie continenten in de race, nl. Argentinië, Frankrijk en Zuid-Korea en voor het eind van het jaar zal er een keuze voor een partij moeten worden gemaakt om te kunnen voldoen aan de K(ern)E(nergie)W(et)-vergunning. De technische kant voor het ontwerp is rond en de voorbereidende stichting Pallas houdt zich nu bezig met de juridische en financiële aspecten van het werk. Veel om niet te zeggen alles hangt echter af van het rond krijgen van de financiering, aangezien Pallas met particulier geld gebouwd zal moeten worden en er rond de € 600,- miljoen benodigd is. Wel zal van de bouwer verlangd worden om een aanzienlijk aandeel in de bouwsom bij te dragen, maar dan blijft er nog altijd een substantieel deel voor particuliere financiering over. De grote vraag is dus of er partijen gevonden kunnen worden die bereid zijn te investeren in Pallas. Het ministerie van EZ en de provincie N-H hebben t.b.v. de voorbereidende fase elk een lening van € 40,- miljoen verstrekt die in tranches beschikbaar wordt gesteld. Ons geduld wordt nog even op de proef gesteld als we het hebben over de vraag of Pallas er nu daadwerkelijk gaat komen, aangezien het moment van go/no go niet eerder dan midden 2019 wordt verwacht. Het lijkt logisch dat er tegen die tijd ook financiële duidelijkheid zal zijn over de haalbaarheid van de campusontwikkeling op het OLP-terrein, aangezien de komst van Pallas voor de nodige spin off zal kunnen zorgen en haast onlosmakelijk verbonden lijkt met een totale opwaardering van het terrein. Zo blijft het dus nog even koffiedik kijken m.b.t. de vraag welke kant het opgaat met ons geliefde dorp Petten als we het hebben over de komst van Pallas en strandrecreatie. Maar hoe het ook af moge lopen: samen staan we sterk en gaan we voor een leefbaar Petten ………… 

 

Met hartelijke groet, namens de Dorpsraad Joke Kruit.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 2 + 14 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >