Nieuws en Discussie


Position paper - vrijdag 6 oktober 2017

Vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu 

Rondetafelgesprek d.d. 05-10-2017 

Onderwerp: Het Kustpact; blok 2 11.30-13.00 uur. 


Geachte voorzitter en leden van de commissie Infrastructuur en Milieu, 

De Dorpsraad Petten is opgericht op1november 1993 met de volgende doelstelling: 

Het behartigen van de belangen van de inwoners en de bezoekers van Petten en omgeving i.s.m. andere organisaties op hetzelfde gebied werkzaam. 

- het optreden als intermediair tussen voormelde belangengroep en o.a. de gemeente, provincie, gewest en Hoogheemraadschap. 

- stimuleren van dorpsactiviteiten. 

De historie van het dorp Petten (1646 inwoners) is onlosmakelijk verbonden met de zee. Reeds in de Middeleeuwen ontstond door de stijgende zeespiegel ten gevolge van de opwarming van de aarde veel kustafslag. Daarom werden vanaf 1500 paalschermen van 2,5 meter hoog gebruikt als kustverdediging. Deze oplossing bood echter onvoldoende soelaas tegen de oprukkende zee en uiteindelijk moest het eerste Petten worden verplaatst. In die tijd bestonden er twee dorpen: Petten dat Hondsbosch hiet, dat tijdens de St. Elisabeth vloed van november 1421 waarbij 400 mensen het leven lieten door de golven werd verzwolgen en Petten bij de Zijpe. In de 18e eeuw moest dit tweede Petten noodgedwongen opnieuw worden verplaatst naar het Vlak van Petten. In WO II werd Petten door de Duitse bezetter afgebroken omdat het onderdeel uitmaakte van de Atlantikwall en in 1947 werd Petten op de huidige locatie herbouwd met wederopbouwgeld van het Rijk. 

Aldus leven wij thans in het vierde dorp Petten, waarvan de Hondsbossche en Pettemer Zeewering (HPZ) in 2004 opnieuw een zwakke schakel in de kustverdediging bleek te zijn. In juli 2012 is na een lang voorbereidend traject de samenwerkingsovereenkomst Ruimtelijke Kwaliteit getekend door de provincie N-H, de gemeente Schagen, Natuurmonumenten en Landschap N-H en op 18 september 2013 hebben Provinciale Staten goedkeuring verleend aan het programma Ruimtelijke Kwaliteit Zwakke Schakels N-H en voor de uitvoering hiervan financiële middelen beschikbaar gesteld uit het Uitvoeringsprogramma Kust. 

Zwakke Schakels kende een zgn. dubbeldoelstelling: 

1) Het versterken van de te verbeteren kustvakken, die voor een periode van 50 jaar voldoen aan de wettelijke veiligheidsnorm. 

2) Het handhaven en versterken van de ruimtelijke kwaliteit met nadruk op natuur, landschap, cultuurhistorie, recreatie en toerisme, bereikbaarheid en woon- en leefmilieu. 

De aannemerscombinatie Van Oord/Boskalis kreeg de opdracht om de Kust op Kracht (naam van het project) te brengen en het Hoogheemraadschap werkte samen met de gemeente Schagen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschap N-H aan de inrichting van dit 6,5 km. nieuwe duingebied, waarvoor deze drie natuurorganisaties de Culturele Prijs N-H op 19 april jl. uit handen van de heer Remkes, Commissaris der Koning, in ontvangst mochten nemen. 

Aangezien Petten zijn élan als badplaats in de loop der jaren had verloren en de voormalige gemeente Zijpe om die reden reeds 14 jaar bezig was met het ontwikkelen van plannen zoals Marina Petten t.b.v. een economische recreatieve impuls bleek Zwakke Schakels bij uitstek de gelegenheid om een aantal zaken te combineren. De nieuwe fusiegemeente Schagen heeft, evenals de provincie N-H die Petten als verouderde badplaats tot pilot had verklaard, de noodzaak ingezien van de upgrading van het qua toerisme low budget dorp Petten tot een badplaats met allure en in de raadsvergadering van 25 maart 2015 de Structuurvisie Petten vastgesteld, die loopt van 2015 tot 2020. Het voor het dorp Petten zeer belangrijke onderdeel strandrecreatieuit het Bestemmingsplan Kustzone Petten dat in 2016 haar beslag zou krijgen ligt stil door een beroepschrift bij de Raad van State. Dit is desastreus voor het dorp, aangezien de overige fases van de Structuurvisie Petten volgend zijn m.b.t. dit onderdeel. 

Aangezien de lang verwachte recreatieve economische impuls al ruim twee jaar stagneert en er geen zicht is op welke termijn de beroepszaak bij de Raad van State dient wil de Dorpsraad Petten met klem de status aparte waarin het dorp Petten m.b.t. het onderwerp Kustpact onzes inziens verkeert onder uw aandacht brengen. Het winkelbestand in Petten is klein, maar van de winkels die er nog waren vallen er vier wegens sluiting met geblindeerde ramen aan te treffen (zie fotobijlage). Een ander droevig voorbeeld is het totaal vernieuwde dorpsplein met het voormalige kerkje dat omgetoverd zou worden in een specialiteiten restaurant waar dertien gegadigden voor waren, die uiteindelijk allen afhaakten vanwege de onzekerheid omtrent de duur van de stagnatie in de ontwikkelingen vanwege het beroepschrift. 

De prijswinnende natuurorganisaties hebben in een conceptvoorstel hun visie op de kustzonering gedeponeerd bij de provincie N-H en daarbij staat het strand bij Petten rood ingekleurd, hetgeen bruisend strand met paviljoens en strandhuisjes met mogelijkheden tot 

overnachting betekent. Ook in het conceptvoorstel van de provincie N-H m.b.t. kustzonering staat het strand bij Petten rood ingetekend. Dit is een logisch gevolg van het vastgestelde beleid t.b.v. de uitvoering van Kust op Kracht dat een drieledig doel diende: 

1) Het op kracht brengen van de kustverdediging. 

2) Het versterken van de bestaande en het creëren van nieuwe natuur. 

3) Het geven van een economische recreatieve impuls aan het nieuwe gebied. 

Inmiddels is de kust op kracht en is er 6,5 km. prachtig nieuw duingebied met strand gecreëerd waarvan 3,5 km geen strandopgangen kent omdat de natuur hier de scepter mag 

zwaaien. Alleen de derde poot van de uitvoeringsfase met als startpunt de strandrecreatie is nog steeds niet gerealiseerd. Het leven van Pettemers is verbonden met de zee en de natuur waarmee velen een hechte band hebben en daarom is Petten trots op het prachtige gebied "De Hondsbossche Duinen”. Evenzo belangrijk is echter de leefbaarheid van een dorp met een school, de middenstand en een aantal basisvoorzieningen. Wij Pettemers strijden voor een dorp met een toekomst voor de volgende generaties zodat zij hier kunnen blijven wonen. Wij willen geen dorp met dichtgetimmerde winkelpanden zonder basisvoorzieningen, maar een leefbaar Petten met strandrecreatie! 

 

Met hartelijke groet, 

 

Joke Kruit, voorzitter Dorpsraad Petten. 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 4 + dertien = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >