Nieuws en Discussie


Stukje Sportflits 14-11-2017 - zondag 12 november 2017

Beste dorpsgenoten, 

 

Op 7 november jl. heeft de Klankbordgroep vergaderd en daarin werd duidelijk welk kernargument nu precies de boventoon voert als we het hebben over een teveel aan stikstofuitstoot in het kader van de strandrecreatie bij Petten en U wilt niet weten waar dat eigenlijk over gaat. En omdat deze zaak bij de Raad van State ligt zal ik er m.b.t. de inhoud het zwijgen toe doen, maar tijdens de vergadering ontlokte dit gegeven mij als voorzitter van de Dorpsraad wel de uitspraak: "Dit is ziek.” Als Klankbordgroep moesten wij nl. opnieuw concluderen dat er weinig stappen gezet kunnen worden als het over de verdere uitvoering van de Structuurvisie Petten gaat, omdat alle volgende stappen een vervolg zijn op de voorgaande en die kunnen niet gezet worden i.v.m. de beroepszaak bij de Raad van State die is aangespannen door Het Zijper Landschap. Gelukkig gloort er enig licht in de duisternis, omdat het Europese Hof van Justitie de gemeente Schagen heeft laten weten dat er in juni een antwoord zal komen op de daar door de Raad van State gedeponeerde vragen. De verwachting en hoop is dat eind 2018 of begin 2019 de zaak HZL versus gemeente Schagen op de rol zal staan. Dat houdt in dat de strandhuisjes er in de zomer van 2018 hoe dan ook niet zullen staan. 

 

De Dorpsraad heeft gesteld dat als wij Petten nog willen behouden voor het toerisme er tijdens het zomerseizoen van 2018 in elk geval een fatsoenlijke voorziening op de locatie van het geplande sportpaviljoen zal moeten komen. Er is HZL voorgelegd om in te stemmen met de komst van een tijdelijk paviljoen, maar ook dit voorstel is afgewezen. Als Dorpsraad willen wij hierbij nogmaals een dringend beroep op het bestuur van HZL doen om akkoord te gaan met de komst van een tijdelijke voorziening op deze locatie, omdat wij als Dorpsraad de situatie met de dixie’s met het oog op het komende toeristenseizoen niet langer te tolereren vinden. Er zijn grenzen aan wat een badplaats met een werkelijk fantastisch nieuw strand en aangelegde natuur zich kwalitatief kan permitteren richting de toerist en dan is deze situatie echt een aanfluiting. Temeer als wij ons baseren op de door de provincie gepresenteerde concept zoneringsnota waarin Petten als badplaats is bestempeld met jaarrond paviljoens met een sanitair gebouw en halfjaarlijks strandhuisjes. En als we dan ook nog bedenken dat i.h.k.v. wettelijke maatregelen die voortvloeien uit het milieuakkoord de stikstofuitstoot steeds verder zal moeten worden teruggedrongen en er oplossingen gevonden kunnen worden voor het vervoer van de toeristen naar de strandhuisjes anders dan dat ze hun auto’s aan de zeewering parkeren, kunnen we ons de vraag stellen waar het hier nu eigenlijk nog om gaat. 

 

Voor mensen die alleen maar langs een leeg strand willen wandelen zijn er voldoende mogelijkheden. Laten zij zich straks vooral gaan verpozen op de stranden met een groene ster waar geen enkele vorm van recreatie aanwezig zal zijn. Het is toch fantastisch om op je één te kunnen voelen met de natuur en daar helemaal in op te gaan. Ondergetekende weet hoe het is om je nietig te voelen als mens omringd door de grootsheid van de natuur. Dat is een heel speciaal gevoel waar het woord nederig het beste bij past. Voor de mensen die alleen dit aspect van het strand willen beleven zijn er straks ook voldoende mogelijkheden, zoals deze er overigens nu ook al zijn. Als wij de locaties voor de geplande tijdelijke strandhuisjes in ogenschouw nemen en je een strandwandeling wilt maken kun je vanaf de strandopgang Korfwater vanuit Petten doorlopen via St.Maartenszee, Callantsoog, Groote Keeten tot aan Julianadorp voordat je voor het eerst strandhuisjes tegenkomt. Vanaf Petten richting Camperduin, Hargen, Schoorl en Bergen geldt hetzelfde. Dus waar hebben we het hier eigenlijk over? Over een stukje strand bij Petten van zo’n 350 meter waarop de strandhuisjes zijn gepland. Voor de tegenstanders van tijdelijke strandhuisjes blijft er ook in Petten voldoende ruimte over om je hier als wandelaar niet aan te hoeven storen. Eigenlijk is het heel egoïstisch om het strand waar je zelf vlakbij woont en kunt wandelen alleen maar voor jezelf te willen houden. Wij als inwoners van ons zo geliefde dorp Petten weten wat het is om je hoofd leeg te laten waaien tijdens een strandwandeling en vervolgens weer een tijdje tegen de hectiek van alledag te kunnen. Gun mensen die niet aan zee wonen deze ervaring ook door ze een week in een strandhuisje te laten bivakkeren en zodoende onder verschillende omstandigheden kennis te laten maken met de grootsheid van de elementen. Wat een fantastische ervaring moet het zijn om bij het ontwaken de gordijntjes van je strandhuisje opzij te schuiven en met de slaap nog in je ogen de grillige schoonheid van de zee te mogen aanschouwen. Veel mooier kan het toch niet worden? 

 

Met hartelijke groet, namens de Dorpsraad Joke Kruit.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam zeven + 12 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >