Nieuws en Discussie


Stukje Sportflits 05-12-2017 - maandag 4 december 2017

Beste dorpsgenoten, 

 

Tijdens de ingelaste bestuursvergadering van 30 november jl. is m.b.t. de positie van de voorzitter het volgende besloten: Ondergetekende legt haar functie neer op 31-01-2018 om campagne te kunnen voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen en neemt afscheid tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van 27-03-2018. Tot die tijd neemt onze secretaris mevr. Greet Andriesse het voorzitterschap waar en neemt Eric Stam de werkzaamheden voor het secretariaat op zich. De ALV is dan vervolgens het moment om te bespreken op welke wijze de Dorpsraad bestuurlijk verder zal gaan. 

 

Iets geheel anders is het artikel in het N-H Dagblad van 2 december jl. waarin Mart en Connie Bigôt aandacht vragen voor het aanleggen van twee hellingbanen naar het strand voor rolstoelers. Een uitermate loffelijk streven. Dit lijkt het juiste moment om de krachten te bundelen, aangezien de bereikbaarheid van het strand voor onze medemens met een handicap vele malen in de Klankbordgroep ter sprake is gebracht op het moment dat de routing voor het nieuw aangelegde strand en de aanleg van de strandtrappen bepaald ging worden. Vanaf het begin is geconstateerd dat de lange steile weg die door rolstoelers afgelegd moet worden alvorens zij het strand kunnen bereiken veel problemen op zou kunnen leveren. Ook tijdens de door de gemeente georganiseerde avond over het strandbeleid die op 14-11-2016 in de MFR is gehouden heeft ondergetekende tijdens haar pitch op de zeepkist opnieuw aandacht voor de bereikbaarheid van het strand voor mensen met een handicap gevraagd en gezegd dat de af te leggen weg zonder rustpunten wel erg lang is. Dit pleidooi hebben wij bekrachtigd met een brief richting de gemeente, die wij tevens in afschrift naar het Gehandicapten Platform Schagen hebben gestuurd. Het heeft niet mogen baten, maar de tijd lijkt thans rijp voor actie! 

 

Het probleem kan in wezen eenvoudig opgelost worden door rustpunten te creëren in het bestaande stelconplatenpad. Er bestaan nl. normen voor het stijgingspercentage van de helling in relatie tot de lengte van de helling. In de Klankbordgroep is eerder geconstateerd dat er gezien de steile af te leggen lange weg hoogstwaarschijnlijk niet aan deze normen is voldaan. Toen de statushouders Huis ter Duin nog bevolkten is zelfs de afspraak gemaakt dat deze mensen paraat zouden staan om na een telefoontje hand- en spandiensten te verlenen in het kader van de bereikbaarheid van het strand voor mensen met een handicap. Dat de tijdelijke bewoners van Huis ter Duin bereid waren om deze taak op zich te nemen valt alleen maar in ze te prijzen, maar dit is uiteraard niet de juiste weg om te bewandelen, aangezien onze gehandicapte medemens in staat moet worden gesteld om zelfstandig het prachtige nieuwe strand van ons zo geliefde dorp Petten te kunnen bereiken. Omdat er nu dus inmiddels drie partijen zijn die de gemeente oproepen tot het treffen van passende maatregelen m.b.t. de bereikbaarheid van het strand voor rolstoelers zou de laatste raadsvergadering van het jaar die op 19 december a.s. wordt gehouden een mooi moment voor wethouder Jelle Beemsterboer kunnen zijn om toe te zeggen dat er serieuze aandacht voor dit toegankelijkheidsprobleem bestaat en dat er naar een oplossing wordt gezocht. Dat zou een mooie afsluiting van het jaar 2017 kunnen zijn. 

 

Het met subsidie van de provincie Noord-Holland te realiseren sanitaire gebouw, dat ook vooral van belang is voor de strandbezoekers die financieel niet in staat zijn om met het hele gezin regelmatig het paviljoen te bezoeken, maar wel graag gebruik willen maken van een toilet en het zilte zand van zich af willen spoelen alvorens ze huiswaarts gaan zal door het beroepsschrift van vereniging HZL ook in het zomerseizoen van 2018 niet op het strand van Petten staan. Aangezien er in dit gebouw ook plaats ingeruimd was voor een strandrolstoel is de tijd tevens rijp om nu een oplossing voor dit probleem te bedenken. Iedereen al of niet gezeten in een rolstoel moet in de gelegenheid worden gesteld om vanaf het onmetelijk ogende strand van ons zo geliefde dorp Petten over de zee uit te kijken en weg te dromen om de realiteit van alledag even te kunnen vergeten. Daar gaan we als Dorpsraad, Klankbordgroep en Pettemers met z’n allen voor, want iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen …………. 

 

Met hartelijke groet, namens de Dorpsraad Joke Kruit.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam zeven + 2 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >